Genomför Snabbt

Pulsen dunkar, stressen blir allt mer påtaglig och situationen känns obekväm och du bara vill att den ska försvinna. Fem minuter och några snabba beslut senare är allt över. När du ser tillbaka på besluten kanske de inte alltid var de bästa besluten som togs. 

Jag tror de flesta som läser här håller med om att de någon gång har tagit en rad snabba beslut som de sendan fått gå tillbaka för att bryta upp igen. Eller så kan det vara impulsköpet i affären som du ångrar när du kommit hem och ser att det du handlat inte alls passar på väggen i vardagsrummet som du tyckte i affären. Ibland kräver situationen att man ska vara en mental viking och ta ett snabbt och kanske djärvt beslut.

Enligt Lean-filosofin är det viktigt att vi tar god tid på oss när vi fattar ett beslut för att det ska bli rätt beslut. Vi behöver se till att det förankras ordentligt och att alla har samma tolkning och förståelse. Ofta behöver vi även gå tillbaka för att se vad grund problemet är. Så att vi kan fixa det från rätt plats fel.

I boken The Toyota Way beskriver Jeffrey K Liker hur Toyota gick tillväga när det byggde Lexus som både skulle vara snabbare, lättare och ge en behagligare färd än sina konkurrenter. Ingenjörerna som skulle bygga bilen ansåg att det var en omöjlig uppgift. De vände och vred på problemet en stund. De skulle inte kunna få en lättare bil genom att ljudisolera den bättre. Om bilen fortfarande skulle vara lätt och tyst så behövde man gå direkt till källan av ljudet, motorn. Sagt och gjort de tog fram en motor som var mycket tystare än sin föregångare. Jag har svårt att se att Toyota skulle ha kommit fram till detta om de stressade fram beslutet kring sin Lexus.

När vi väl har fattat det genomtänkta beslutet ska vi dock genomföra det snabbt. För desto snabbare genomförande ju snabbare får vi resultat av förbättringen.

För att sammanfatta lite enkelt. Fatta beslut långsamt, genomför blixtsnabbt.