Hur Använder jag Evernote till GDT – Del 1

Att hitta ett bra digitalt verktyg till David Allens Getting things done är inte det enklaste. Det finns en uppsjö att välja mellan. Mitt val föll tillsist på Evernote. Jag tänker i en serie bloggposter förklara hur jag använder Evernote som mitt GTD-verktyg. I denna första bloggpost går jag in på anteckningsböcker och hur jag använder dem.

Som verktyg till Getting things done använder jag Evernote

 

I Evernote går det att skapa olika anteckningsböcker som kan delas upp i olika delar precis som olika kapitel i en bok. Dessutom går det att skapa flera olika anteckningsböcker. Till exempel skulle jag kunna ha ett GTD system för jobbet och ett för mitt övriga liv om jag så skulle önska. Detta gör att det går att använda Evernote för hela familjen. Det är bara att skapa anteckningsböcker till varje medlem i familjen.

Jag har valt att endast ha en anteckningsbok i detta läge. Just nu använder jag mig av GTD främst i arbetet men jag har även låtit det komma in i vissa projekt som jag har i mitt privatliv. Bland annat för att samla tankar för framtida bloggposter som jag vill skriva här på alpstedt.se. Jag har gett min anteckningsbok namnet Task för engelskans arbetsuppgifter. Funderade ett tag på om jag verkligen skulle använda mig av engelska men insåg att arbetsuppgifter blir lite dubbel eftersom det kommer finnas många olika former av arbetsuppgifter inom GTD. Min anteckningsbok Task delade jag sedan upp i tre delar, Inkorg, GTD och Klart framförallt för att kunna grovsortera det jag har att göra.

Inkorg

Jag har valt att göra inkrogen till platsen där alla nya anteckningar först hamnar. (Går att styra med hjälp av inställningarna) När jag får en idé, uppgift som behöver göras eller kommer på något jag måste göra skriver jag en ny anteckning. Den hamnar som sagt automatiskt i inkorgen och ligger där tills jag processar min inkorg, vilket jag gör varje dag. När jag går igenom inkrogen sätter jag olika etiketter på varje anteckning, mer om det i en senare post för att sedan flytta över anteckningen till GTD.

GDT

I GDT eller i Getting things done delen hamnar som sagt alla anteckningar när de har gått igenom en sortering. I den sorteringen delar ger jag alla mina uppgifter olika etiketter för att jag ska ha en möjlighet att sortera uppgifterna efter den ordning som de behöver genomföras i. Här ger jag dem också en kontex och kopplar dem även till projekt om de tillhör ett projekt. I GTD ligger alla anteckningar tills dess uppgift är slutför och då flyttar jag dem till klart.

Klart

Delen klart av anteckningsboken kanske beskriver själv vad den innebär. Här hamnar alla uppgifter som är klara. Anledningen till varför jag inte bara raderar allt jag har utfört är för att det är bra för en människa att faktiskt kunna se vad denne har utfört samt att det alltid är bra att för att påvisa vad jag egentligen har gjort vid en löneförhandling eller liknade.

I nästa del kommer jag beskriva GTD-delen av anteckningsboken djupare, jag kommer gå in på dess etiketter som jag har valt att kalla för taggar närmare och i nästa bloggpost börjar jag med Actions.

Edit:

Jag passade precis på att spela in ett kort videoklipp som visar det som bloggposten förklarar.

Läs gärna de andra delarna där jag beskriver hur jag använder Evernote till GTD:

Del 2

Del 3

Del 4