Inspirerande Ledarskap

Karin Hedin skriv i går ett inlägg på hennes blogg om inspirerande ledarskap. Hon postade ett TED talk av Simon Sinek där han pratar om hur människor leder och hur de fattar beslut. 

Jag kommenterade att jag tyckte att det var ett bra tal på Facebook och Karin undrade hur jag ställde mig till hans tankar om hur människor fattar beslut eftersom hon inte höll med helt och hållet. Jag tänkte att jag skulle svara Karin här på alpstedt.se istället för att ge henne svar på Facebook eller Twitter. Först tycker jag att ni ska se Simons tal som är intressant och inspirerande.

Jag tycker att har en poäng i att Why-faktorn är viktig när vi fattar beslut. Vi dras till företag och människor som liknar oss själva. Brinner någon för en sak som vi själva brinner för kommer vi identifiera oss lättare med den personen än någons om inte brinner för samma saker som oss. Vi kommer att fatta beslut utifrån detta vad vi vill likna. Men jag tycker även att beslut fattas utifrån vad våra vänner säger och tycker.

Ska du köpa en ny TV och du har studera vilken TV som är bäst utifrån dina behov. Sedan möter du en person på stan som säger att du inte ska köpa en Samsung utan du köpa en Sony så kommer du inte ändra ditt beslut. Möter du däremot en vän som säger att du ska köpa en Sony för att den är bäst och det är en vän som du vet har lite koll på elektronik så är det högst troligt du köpa en Sony istället för en Samsung.

När jag tänker lite till på det så kommer jag även fram till att vi också funderar rationell när vi fattar beslut. Vi går inte enbart på vad våra vänner tycker eller vad de som någon som vi vill likna brinner för. Om de var fallet så skulle vi ha fler självmordssekter än vad som redan har funnits i världen. Där kan vi prata om människor som är duktiga retoriker och brinner för sin sak.

Berätta gärna vad du tycker…