Köp dina domäner direkt

Det finns ungefär lika många nya idéer angående mitt företag som uppslag i mitt huvud för hur jag ska starta den här bloggen. Det enklaste är nog att börja från början med den första idén.

Min idé om mitt företag kom väldigt spontant till mig en kväll för snart ett år sen. Som tur var satt jag med datorn framför mig så att jag kunde skriva ner mina tankar direkt jag fick dem. Ett bra tips är att alltid ha med dig något där du kan skriva upp bra idéer. Detta gäller även när du ligger i sängen eftersom idéer kan komma under tiden du sover och jag lovar dig att du har glömt dem när du vaknar upp igen.

Idéen som skulle leda mig till starten på mitt företag kom till mig när jag som vanligt prövade om olika tänkbara domän namn var lediga. En bra domän kan alltid leda till olika nya idéer. Jag hittade en och annan domän den här kvällen när jag plötsligt fann domänen som skulle ändra allt. Jag skyndade mig att köpa den för min idé var något som jag skulle förverkliga. Nu var det tyvärr så att min domän kunde innehålla å,ä eller ö. Självklart så köpte jag den med ett a istället för ett ä som det rörde sig om i det här fallet. Jag var lite snål för tänk om jag inte skulle bygga vidare på min idé, då skulle jag ha en domän i onödan. Eller rättare sagt två. Sagt och gjort, jag köpte bara den ena domänen och när jag för några dagar sedan skulle köpa domänen med ett ä i var den redan köpt av någon annan till min stora besvikelse.

Att köpa domän
Till saken hör att jag har med jämna mellanrum kontrollerat att just ”min” domän var ledig Tydligen har jag inte gjort det sedan i februari eftersom domänen såldes i februari. Jag löste detta problem genom att köpa .nu .com och .eu domänerna eftersom någon annan hade köpt .se. Detta kostade mig bara 100 kr mer än vad det hade kostat om jag köpt .se direkt. Dock är det enligt mig alltid skönt att ha en .se domän samt att äga de domäner som liknar din domän så att ingen annan kan dra nytta av trafiken till domänen. Speciellt i mitt fall då min idé rörde en tjänst på nätet.

Vad har jag gjort åt detta? Förutom att jag köpte tre domäner har jag börjat kolla på om jag ska registrera mitt varumärke. Det är en start kostnad på 1500 kronor vilket är mycket i början när man håller på att starta upp sitt företag. Jag ska diskutera saken med min affärsrådgivare på torsdag. Jag återkommer i frågan om att registrera varumärket med andra ord. Själv så velar jag i frågan. Har pratat med två vänner som driver företag och har arbetat med olika varumärken. En menar att jag ska registrera mitt varumärke den andra säger att han aldrig registrerar varumärken.

Dessutom har jag börjat fundera på hur mycket .se adressen är värd för mig. Ska jag kontakta ägare av domänen bör jag ha en aning om hur mycket jag är villig att lägga på att få tillgång till .se domänen. I skrivande stund har jag inte en aning om vad jag kan tänka mig att ge för den. Eftersom jag äger andra likvärdiga domäner tror jag inte att jag är villig att lägga allt för stora summor på det. Inte med tanke på att det kostar 1500 kronor att skydda mitt varumärke.

Mitt tips
Det jag önskar att jag hade gjort från början är att jag skulle ha köpt de domänen som jag ville ha från början. Har du hittat en domän som passar in på din idé, köp den. Just nu när jag funderar på om jag ska köpa loss en domän för mer pengar än vad den kostar från början hade det helt vart värt den eventuella extra kostnaden.