Undersök ditt privata nätverk

Just nu sitter jag och listar mitt privata nätverk. Detta gör jag för att se vad min omgivning skulle kunna hjälpa mig med ifall jag kommer att behöva hjälp med något i framtiden, vilket jag är övertygad om att jag behöver. Jag säger inte att jag tänker utnyttja mina vänner och bekanta med mitt företag utan det är bra att ha koll på vad det finns för resurser i sin omgivning.

Jag valde ut tre kategorier som jag anser är viktiga för mig. Den första är att det är någon som har ett stort nätverk. Den andra, nätverk i andra städer och länder än mig. Den tredje är baserad på kunskaper.

Varför dessa kategorier?
Det är bra att veta vilka människor i ditt nätverk som har stora nätverk. Tycker de människorna att din idé är bra så kommer de förhoppningsvis prata om din idé och på så sätt sprida dem vidare. Har du tur så finns det kanske även människor i deras nätverk som du kan behöva i framtiden i ditt företag så att den kan förmedla kontakter.

Nätverk i andra städer och länder är viktigt för mig eftersom jag äger och driver websidor. Får jag ut mitt budskap i flera städer så kommer mina produkter även att sprida sig snabbare. Detsamma gäller med internationella kontakter, vill jag gå utomlands är det bra att veta vilka vägar som finns att ta via sitt kontaktnät.

Alla har vi olika kunskaper, någon är duktig på att rita, en annan på ekonomi och en tredje är en idéspruta. Vad arbetar människor i ditt nätverk med? Finns det kunskaper som du eventuellt kan dra nytta av. Kanske har du en kontakt som jobbar på en bank som du inte tidigare har tänkt på. Att byta tjänster är ett bra sätt att få saker gjorda när det inte finns gott om pengar.

Kunskapskälla
När jag började gå igenom mitt nätverk blev jag förvånad vad mycket kunskap det finns i det som jag inte har tänkt på till vardags. Hur ofta tänker du på när du träffar en kompis vad den har för kontakter inom byggbranschen till exempel. De gångerna du funderar på vad det finns för kontakter är när du väl behöver dem. Har du redan gått igenom ditt nätverk och fått ner det på papper är det lättare att ta reda på vem du ska prata med för att få kontakt med till exempel byggbranschen.

2 thoughts on “Undersök ditt privata nätverk

Comments are closed.