Hoppa till innehåll

Hur Kommer Vi Upp I Sadeln Igen?

  • av

Det händer oss alla ibland att vi behöver börja om, helt enkelt ta ett omtag. Varför kan bero på olika saker men lösningen är oftast den samma oavsett anledning. Men hur kommer vi upp i sadeln igen?


Helt plötsligt har det gått flera veckor utan att målen har kommit närmare. Uppgifterna på to-do listan blir bara fler och fler. TV drar allt mer hemma istället för att styrka saker som får dig att må bra. På jobbet börjar alla undra varför de aldrig får svar på mail. Kanske kommer chefen och undrar var rapporten som skulle ha varit klar för tre veckor sedan är. Vi har alla varit där och lösningen är egentligen rätt enkel. Det är bara att ta sig upp i sadeln igen.


Det har hänt flera gångar att mina medarbetare har kommit till mig för att berätta att det inte gått något bra på jobbet. Jag brukar börja med att fråga vad det var som gjorde att det inte gick bra och fortsätta ner till vi kommer till roten av problemet. För att sedan försöka komma fram till förbättringsförslag. Men det finns egentligen två lösningar som jag ser det.

Gör som Jerry

Jerry Seinfelt har svaret.


Den första är rätt enkel och hämtad från komikern Jerry Seinfeld. Jerry har alltid haft som mål att skriv ett skämt om dagen. Kvalitén på skämtet har inte spelat någon roll utan det är vanan att skriva ett skämt varje dag som har varit viktig. Han har försökt bygga så långa sviter som möjligt. Men har han missat en dag så har han sett till att han skriver ett skämt nästa dag. Med andra ord, har du missat en veckogenomgång se till att du inte missar nästa. Har du missat en deadline, se till att inte missa nästa och så vidare.


Det andra sättet är egentligen lika enkelt om du gör det snabbt. Det är att stanna upp, andas och sedan strukturera upp tillvaron. Har mailen börjat hamna på hög i inkorgen, ta då en timme för att hantera mailen. Klar gör vad som ska göras och börja ta tillbaka kontrollen. Det är faktiskt vad det handlar om, att inte ha kontroll. Det är jobbigt att återfå kontrollen över situationen. Men för varje minut som läggs på att strukturera, få man igen mångfald i andra änden. Om vi gör jämförelsen mot att börja slå på den första boll som hamnar i vårt knä.

Läs också mina fyra delar om David Allens Getting things done. Del 1, del 2, del 3 och del 4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.